insights Data & Ai
Boekvoorstelling: Data Science Ethics
20-05-2022 13:00 – 14:00
Webinar

Prof. dr. David Martens (UAntwerpen) - expert inzake AI en ethiek komt zijn boek Data Science Ethics: Concepts, Techniques, and Cautionary Tales voorstellen en toelichten waarom AI en ethics een brandend en belangrijk thema is.

Het boek biedt begeleiding bij het begrijpen van ethische overwegingen, concepten en technieken, voor datawetenschappers en professionals bij data-gedreven bedrijven. Het bespreekt waarschuwende verhalen uit het echte leven om de gevaren te illustreren van het verwaarlozen of verkeerd toepassen van ethiek voor datawetenschap en bevat gestructureerde oefeningen met hypothetische scenario's en ethische dilemma's die nuttig zijn voor onderwijs en reflectie. In dit webinar krijgt u alvast een voorsmaakje van de behandelde thema's.


Data science ethiek gaat over wat goed en fout is bij het uitvoeren van data science. Data science is tot nu toe voornamelijk gebruikt voor positieve uitkomsten voor bedrijven en de maatschappij. Maar net als elke technologie heeft data science ook een aantal negatieve gevolgen: een toename van privacyschending, datagestuurde discriminatie van gevoelige groepen, en besluitvorming door complexe modellen zonder uitleg.

Hoewel datawetenschappers en bedrijfsmanagers niet per definitie onethisch zijn, zijn ze niet opgeleid om de ethische overwegingen die hun werk met zich meebrengt af te wegen - Data Science Ethics gaat in op deze steeds grotere leemte en belicht verschillende concepten en technieken die tot een beter begrip leiden, variërend van k-anonimiteit en differentiële privacy tot homomorfe encryptie en zero-knowledge proofs om privacyproblemen aan te pakken, technieken om discriminatie van gevoelige groepen tegen te gaan, en verschillende uitlegbare AI-technieken.

Real-life waarschuwende verhalen illustreren verder het belang en de potentiële impact van data science ethiek, met inbegrip van verhalen over racistische bots, zoekcensuur, overheid backdoors, en gezichtsherkenning. Het boek is doorspekt met gestructureerde oefeningen die hypothetische scenario's en ethische dilemma's aanreiken om over na te denken en de lezer te leren hoe hij een evenwicht kan vinden tussen de ethische bezorgdheid en het nut van data.

Bestanden

U kan inloggen om het volledig overzicht van bestanden te raadplegen.

  • 🔒 slides.pdf (Enkel voor SAI leden)

Links

U kan inloggen om het volledig overzicht van links te raadplegen.

  • 🔒 Link naar webinar (Teams) (Enkel voor deelnemers)
  • 🔒 Opname (Enkel voor SAI leden)

Spreker(s)

David Martens


Professor at University of Antwerp

Tijdstip

📅 20-05-2022 13:00 – 14:00

Taal

🌍 Nederlands

Locatie

📍

Online


Dit is een online event


© SAI 2023 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur