Kleine bedrijven hebben een ander soort softwareontwikkelaar nodig

code Software Development

Gepubliceerd op 2023-05-25 door William Visterin

Veel bedrijven worstelen voortdurend om de softwareontwikkelaars te vinden die ze nodig hebben. Niet alle bedrijven hebben dezelfde vaardigheden van ontwikkelaars nodig, en niet alle ontwikkelaars willen voor Big Tech werken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in SAI Update 12, het digitaal magazine van SAI. Leden van SAI kunnen het magazine integraal lezen.

1. Grote bedrijven hebben structuur en processen

Ontwikkelaars hebben bij grotere en meer prominente (IT-)bedrijven misschien niet zo'n brede ervaring in alle facetten van softwareontwikkeling, maar een diepgaand begrip van één specifiek onderwerp. "Grote organisaties vereisen vaak grote complexe applicaties voor hun businessnoden, waardoor er vaak meerdere ontwikkelteams opgezet worden voor bepaalde applicatieve onderdelen", weet Jochen Gyssels, director AIS Europe, SSU manager ITSM Belgium bij CTG. "Dergelijke organisatie en setup kan alleen maar succesvol zijn door de juiste ontwikkelmethodes toe te passen, zoals Agile Scrum, SAFe en DevOps. Er zijn rollen nodig die een duidelijke specialisatie en verantwoordelijkheid dragen."

Zo'n structuur is veel minder van tel in een kleinere of minder complexe organisatie. "Kleinere bedrijven zitten vaak met een beperktere applicatieve scope en complexiteit. Ze kunnen hier dan ook flexibeler mee omspringen". Die redenering geldt, volgens hem, ook voor outsourcing-projecten waarbij ontwikkelaars die terechtkomen in softwaredevelopmentteams bij de grote spelers, vaak een specifieke en afgebakende rol hebben. "Bij de kleinere spelers wordt er vaak een veel meer 'allround' skillset en flexibiliteit verwacht.

2. In kleine bedrijven richt je je op de hele cyclus

Brendan O'Leary, developer evangelist bij GitLab, stelt dat kleinere bedrijven een groter gevoel van verbondenheid kunnen bieden tussen een ontwikkelaar en de impact van hun werk op hun bedrijf. Zo zouden kleinere bedrijven ontwikkelaars in staat stellen zich te richten op hun hele cyclus: de tijd die nodig is vanaf het schrijven van de eerste regel code tot de start van de productie. "Dat is een intrinsieke motivator die echt moeilijk te vervangen is door geld of iets anders" , vindt O'Leary. Hij stelt dat ontwikkelaars zich bij grotere bedrijven vaak minder verbonden voelen als het gaat om de directe impact van hun werk op hun bedrijf en zijn klanten. Daar is elk team van ontwikkelaars één stukje van de puzzel waardoor er, volgens hem, weinig besef is van hoe het voltooide werk eruitziet.

3. In kleine bedrijven is er minder kennis

Er is absoluut een fundamenteel verschil tussen een ontwikkelaar die bij een kmo werkt en zijn evenknie bij een grote organisatie, vindt ook Schijvaerts, managing director bij PeopleWare. "De IT'er van een kmo is vaak van vele markten thuis, maar heeft soms een veel minder diepgaande kennis van de gebruikte technologie en is minder bedreven in een holistische approach", stelt hij.

"Vaak zien we dat een IT'er binnen een kmo nogal vasthoudt aan de technologie die hij kent", oppert Schijvaerts. "En dat is niet altijd de meest moderne of meest geschikte voor het bedrijf. Zo'n IT'er heeft veel minder collega''s met wie hij kan sparren en het ontbreekt hem sowieso aan middelen om zich continu bij te scholen."

4. Kleine bedrijven = kleinere (software)budgetten

Waarmee we bij een niet onbelangrijk aspect zijn aanbeland: the money. Kleine bedrijven kunnen de carrièrekeuze zijn die nieuwe of onervaren ontwikkelaars kiezen , omdat start-ups of kmo's dikwijls opereren binnen de grenzen van kleine budgetten. "Omdat starters door budgettaire beperkingen vaak niet het loon van grote bedrijven kunnen evenaren, staan ze meer open voor profielen die niet aan alle vakjes voldoen in termen van diploma's of beroepservaring", klinkt het.

5. In kleine bedrijven heb je (vaak) meer te zeggen

Ontwikkelaars bij kleinere bedrijven hebben vaak probleemoplossende vaardigheden nodig. Kleinere bedrijven daarentegen kunnen softwareontwikkelaars een uitgebreider scala aan (brede) kennis bieden, omdat elke ontwikkelaar meer onderdelen van een project moet beheren. "Ontwikkelaars die bij kleine bedrijven en start-ups werken, hebben soms ook gewoon meer autonomie en verantwoordelijkheden dan bij grotere bedrijven."

6. In grote bedrijven leer je de stiel (en processen)

Toch is het voor afgestudeerde ontwikkelaars niet verkeerd om die structuur en processen, eigen aan grote (IT-)organisaties onder de knie te krijgen. "Het kan vooral waardevol zijn voor jonge afgestudeerden om te leren binnen een gestructureerde omgeving en softwareontwikkeling op schaal te zien terwijl ze best practices opdoen", stelt O'Leary. "Samenwerking is ook erg belangrijk nu de softwarereleases sneller gaan dan ooit. En het vermogen van een team om de software op te leveren, kan voor jouw organisatie een onderscheidende factor zijn tegenover de concurrentie."

7. Ontwikkelaars verschillen zelf onderling ook

Wat natuurlijk ook waar is: niet elke ontwikkelaar wil voor een groot of gerenommeerd bedrijf werken. Het nadeel is mogelijk dat ontwikkelaars in een groter bedrijf misschien alledaagse taken moeten uitvoeren. Volgens een Stack Overflow-onderzoek was 45 procent van de ontwikkelaars het erover eens dat zich onproductief voelen reden nummer één is waarom ze ongelukkig zijn op het werk, gevolgd door inflexibele werkpraktijken op de tweede plek als reden voor ongeluksgevoel.

SAI-webinar: De digitale competenties in onze arbeidsmarkt
Herbekijk het SAI-webinar van Bart Steukers, CEO bij Agoria, over de cruciale rol van digitale experten in de oefening om welvaart voor ons land en welzijn voor zoveel mogelijk mensen te maximaliseren. SAI-leden kunnen hier het webinar herbekijken.

© SAI 2023 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur