SAI Boekenlijst 2024

Gepubliceerd op 2024-06-07 door Marc Vael

De vakantietijd betekent voor velen eindelijk eens tijd om iets grondig te lezen. Mocht u op zoek zijn naar inspiratie, dan raden we volgende boeken aan in deze “SAI-boekentips”. Alle aanbevolen boeken gaan over technologie in al haar facetten.

De boeken zijn verkrijgbaar via De Standaard Boekhandel in papieren versie of in e-boek versie (en je geeft meteen een steuntje aan een lokale boekenwinkel). Doen.

Quantum Supremacy (Michio Kaku) 352 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/quantum-supremacy-9780141999456
De kwantumcomputer benut de kracht en complexiteit van het atomaire domein die nuttig kan zijn bij het oplossen van de grootste uitdagingen van de mensheid, van klimaatverandering tot wereldwijde honger en ongeneeslijke ziekten. Bedrijven en hele naties zetten in op kwantumcomputing, in de hoop de kracht ervan te gebruiken om efficiëntere voertuigen te ontwerpen, levensreddende nieuwe medicijnen te maken en industrieën te stroomlijnen om zo een revolutie in de economie teweeg te brengen. Maar dit is nog maar het begin. Kwantumcomputers zouden ons in staat kunnen stellen om eindelijk kernfusiereactoren te maken die schone, hernieuwbare energie produceren zonder radioactief afval of het gevaar van een kernsmelting. Ze kunnen ons helpen de biologische processen te kraken die natuurlijke, goedkope kunstmest genereren en ons in staat stellen de groeiende wereldbevolking te voeden. En ze zouden de duivels moeilijke eiwitvouwing kunnen ontrafelen die ten grondslag ligt aan voorheen ongeneeslijke ziekten zoals Alzheimer, de ziekte van Alzheimer en Parkinson, waardoor we langer gezond kunnen leven.

Zo haal je meer uit je brein (Theo Compernolle) 160 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/zo-haal-je-meer-uit-je-brein-9789401450652
Alles wat je moet weten om je brein beter te doen werken, kort en krachtig samengevat. Omdat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. Moderne technologie zou ons leven makkelijker moeten maken, maar doordat we er fout mee omgaan, krijgen we stress én zijn we minder productief. In dit boek geeft hij je daarom een broodnodige snelcursus in beter breinbeheer. Vijf breinboeien en vijf breinboeibrekers: meer heb je niet nodig om efficiënter, creatiever en stressvrij te werken!

Mens versus Machine (Geertrui Mieke De Ketelaere) 204 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/mens-versus-machine-9789463370912
AI-experte Geertrui Mieke De Ketelaere volgt de ontwikkelingen in deze fascinerende wereld vanop de eerste rij. In dit boek legt ze op toegankelijke en transparante wijze de basisconcepten van artificiële intelligentie uit. Daarbij heeft ze niet alleen aandacht voor de vele kansen die AI biedt, maar wijst ze ook op de risico’s. De Ketelaere neemt de lezer mee voorbij de hype, waardoor je geïnformeerd kunt deelnemen aan dit boeiende debat. Eén waarheid staat daarbij als een paal boven water: AI is vandaag al erg belangrijk, maar wordt voor onze toekomst cruciaal.

Geavanceerd ChatGPT (Bob Van Duuren) 202 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/geavanceerd-chatgpt-9789463563505
Deze editie is speciaal ontworpen voor ervaren gebruikers die verder willen gaan dan de basis en optimaal gebruik willen maken van ChatGPTs groeiende mogelijkheden. Met een focus op de (betaalde) Plus-versie, verkent de auteur de nieuwste mogelijkheden, waaronder geavanceerde live internettoegang, geavanceerde data-analyse, revolutionaire custom instructions en het opzetten van innovatieve custom GPTs die de functionaliteit van ChatGPT aanzienlijk uitbreiden. Deze editie legt ook een sterke nadruk op geavanceerde promptingtechnieken, waarbij wordt uitgelegd hoe nauwkeurigere en completere antwoorden kunnen worden verkregen door het verfijnen van je prompts. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op methodes om de output van ChatGPT te sturen en het programma te trainen voor gepersonaliseerde reacties, evenals het gebruik van ChatGPT voor het ontwikkelen van programma's in diverse computertalen, simpelweg door instructies in duidelijk Nederlands te geven. De nieuwste editie bevat ook interviews met experts op het gebied van ethiek, privacy, auteursrecht, AI, marketing en klantenservice, om inzicht te geven in de meest recente discussies en overwegingen rondom de inzet van AI-technologieën zoals ChatGPT.

Het is Oorlog en Niemand Die Het Ziet (Huib Modderkolk) 288 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/het-is-oorlog-maar-niemand-die-het-ziet-9789463811460
Is die “cybersecurity” nu echt iets waar we mee bezig moeten zijn? Welke impact kan het hebben op ons dagelijks leven? Dit boek van Huib Modderkolk haalt voorbeeld na voorbeeld aan met maatschappelijke relevantie om te onderbouwen waarom het waanzinnig is dat we hier niet meer mee bezig zijn.

Paradijs vogels (Eric Kuisch) 125 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/paradijsvogels-9789047014904
In zijn boek legt Eric Kuisch uit waarom leidinggeven aan IT-experten een vak apart is. Hun kennis overstijgt vaak die van de leidinggevende zelf en ze hebben hun eigen unieke blik op bedrijfstargets of projectdoelen. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat deze talentvolle mensen niet op een eiland komen te zitten? Wat kun jij doen zodat zij voldoende gehoord worden en met plezier een belangrijke bijdrage aan het bedrijfssucces leveren? Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de enorm gedreven uitblinkers, die Kuisch paradijsvogels noemt. Uit al zijn ervaring distilleerde hij zeven leiderschapslessen die iedere leidinggevende in een kennisbedrijf ter harte zou moeten nemen, om het waardevolle talent van hun experts optimaal te benutten.

Technologie twijfelt ook (Filip Van den Abeele) 608 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/technologie-twijfelt-ook-9789464014433
Wetenschappelijke vooruitgang en technologische innovaties scheppen steeds meer welzijn en welvaart. Slimme stofzuigers en zelflerende grasmaaiers maken ons leven lichter en leuker. Fitbits en wearables volgen onze gezondheid op, terwijl intelligente pillen de levensverwachting gevoelig kunnen verhogen. Onze smartphone wijst de weg naar het beste restaurant, de kortste route en het spannendste boek. Weldra ontzorgt de zelfrijdende auto ons van stuurloosheid, filefrustratie en de tergende zoektocht naar een parkeerplaats. Artificiële intelligentie springt dan weer bij wanneer ons beperkte brein tekortschiet. En dankzij big data liggen verbluffende doorbraken in de geneeskunde, gezondheidszorg, maar ook op ons werk en in onze vrije tijd binnenkort binnen handbereik. Maar hoe gaan we om met de schaduwzijde? Hoe kan een zelfrijdende auto kiezen tussen het beschermen van zijn passagier of het aanrijden van een voorbijganger? Mag een robot op kinderen passen? Verlossen zelflerende machines ons van saaie jobs of worden ze net een bedreiging op de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens tussen big data en big brother? Dit boek stelt deze en andere vragen onverbloemd en met open vizier. Het staat stil bij de ethische dilemma’s van innovatie en laat zien dat ook technologie soms twijfelt.

Je gezicht is nu van ons (Kashmir Hill) 343 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/je-gezicht-is-nu-van-ons-9789493213586
Wat als er een app bestond waarmee iemand op basis van één foto alles over je te weten kan komen? Je adres, je salaris, je zoekgeschiedenis en nog veel meer. Slecht nieuws: die technologie bestaat al. En als we er niks tegen doen, is dit het einde van privacy as we know it. In deze onthutsende non-fictie thriller beschrijft Kashmir Hill hoe één start-up zich heeft ontwikkeld tot de drijvende kracht achter een technologie die onze samenleving kan ontwrichten. Clearview AI heeft tientallen miljarden foto's in haar database (ja, ook van jou) en belooft met een nauwkeurigheid van 99 procent iedereen te kunnen identificeren op basis van slechts één momentopname van een gezicht. Ongereguleerd breidt het de macht van de politie en bedrijven uit tot een angstaanjagend, dystopisch niveau. We kunnen het tij nog keren.

De AI revolutie (Maarten Sukel) 256 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-ai-revolutie-9789463823098
Met de komst van de schijnbaar alwetende, vriendelijk pratende app ChatGPT is het voor iedereen onontkoombaar: kunstmatige intelligentie heeft zich de afgelopen jaren in een recordtempo ontwikkeld en we bevinden ons op een historisch kantelpunt. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal kruipt kunstmatige intelligentie het leven binnen. En tech bedrijven beconcurreren elkaar hevig om zo snel mogelijk nog nieuwere vormen op de markt te brengen. Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? Wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze gaan roepen? In een wereld waarin mensen en kunstmatige intelligentie samenleven, is één ding zeker: ze zal er heel anders uitzien dan de wereld van daarvoor. In het fascinerende De AI-revolutie beschrijft Maarten Sukel van binnenuit hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypes versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar AI kan ook bijdragen aan de oplossing voor grootschalige problemen als klimaatverandering, vergrijzing en voedseltekorten. Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw.

Generatie angststoornis (Jonathan Haidt) 377 blz.
https://www.standaardboekhandel.be/p/generatie-angststoornis-9789025912680
De geestelijke schade van de smartphone en sociale media is gigantisch. In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving. In 'Generatie angststoornis', dat bij verschijning in Amerika en Engeland op nummer 1 binnenkwam in de bestsellerlijsten, roept Haidt krachtig op tot collectieve actie. Hij beschrijft concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om de epidemie van psychische aandoeningen te stoppen en onze kinderen gezond op te laten groeien.

Trafficking Data (Aynne Kokas) 360 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/trafficking-data-9780197620502
In dit boek onderzoekt Aynne Kokas hoe technologiebedrijven in de twee grootste economieën ter wereld, de Verenigde Staten en China, overheidsbeleid (of het gebrek daaraan) hebben misbruikt om informatie over burgers te verzamelen, waardoor de nationale veiligheid van de VS in gevaar komt. Kokas stelt dat falend leiderschap van de Amerikaanse overheid, de disruptiefetisj van Silicon Valley en de groeiverslaving van Wall Street de technologische goudkoorts van China hebben aangewakkerd. Amerikaanse zelfgenoegzaamheid biedt Chinese bedrijven een ongekende kans om gegevens te verzamelen in de Verenigde Staten en deze stilletjes terug te sturen naar China, en daarmee naar de Chinese overheid. Op basis van jarenlang veldwerk in de VS en China en een grote verzameling bedrijfs- en beleidsdocumenten wordt in Trafficking Data uitgelegd hoe China hard op weg is om de wereldleider te worden op het gebied van internetgovernance en -beleid, en dus van de gegevens die ons openbare en privéleven bepalen.

Data Science Ethics (David Martens) 272 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/data-science-ethics-9780192847270
Data science ethiek gaat over wat goed en fout is bij het bedrijven van data science. Net als elke technologie heeft data science naast positieve ook een aantal negatieve gevolgen: een toename van inbreuk op de privacy, datagedreven discriminatie van gevoelige groepen, en besluitvorming door complexe modellen zonder uitleg. Data Science Ethics gaat in op deze steeds grotere kloof en belicht verschillende concepten en technieken die het begrip bevorderen. Diverse verhalen illustreren het belang en de potentiële impact van data science ethiek, met inbegrip van verhalen over racistische bots, zoekcensuur, overheid backdoors, en gezichtsherkenning. Het boek is doorspekt met gestructureerde oefeningen die hypothetische scenario's en ethische dilemma's voor reflectie die lezers leren hoe ze een evenwicht kunnen vinden tussen de ethische zorgen en het nut van data.

Chips: Hoe digitale technologie de wereld verbetert (Pieter Van Nuffel en Jan Rabaey)
https://www.standaardboekhandel.be/p/chips-9789401496742
In de jaren '60 vulde een computer een volledige zaal. Vandaag zit een veelvoud van die rekenkracht in apparaatjes die zo klein zijn dat ze kunnen verdwijnen in onze omgeving of in ons lichaam. Dat komt door de verbluffende vooruitgang in chiptechnologie. Van je smartphone of auto tot een slimme pleister of breinimplantaat: zowat alles draait op microchips. Deze zijn niet alleen onmisbaar geworden in de elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken, maar ze vormen ook de basis voor innovatie in tal van opkomende sectoren. Jaarlijks worden 1,15 biljoen chips verscheept of 145 per aardbewoner. Het toenemende strategische belang ervan heeft op het politieke wereldtoneel heel wat in beweging gezet. Wie technologische, economische en geopolitieke ontwikkelingen echt goed wil begrijpen, moet dus snappen welke sleutelrol chiptechnologie speelt. Dit boek biedt de lezer een inzichtelijke kijk in het complexe en sterk vervlochten ecosysteem van de chipindustrie.

Configuratiemanagement: Wijzigen zonder chaos (Ir. R. Reefman) 354 blz.
https://www.standaardboekhandel.be/p/configuratiemanagement-9789491764561
Configuratiemanagement – wijzigen zonder chaos beschrijft hoe je een wijzigingsproces inricht, zodanig dat alle datasets gedurende de gehele lifecycle van het product of de service betrouwbaar blijven. Betrouwbaar houdt in dat alle bij het product en de service betrokken datasets te allen tijde coherent zijn met elkaar. Binnen dit proces kun je wijzigingen zodanig uitvoeren dat het alleen om verbeteringen gaat en dat correctieve acties niet meer nodig zijn. De ruggengraat van het wijzigingsproces is de configuratie. De configuratie is een hiërarchische itemstructuur met datasets en bevat alle informatie over het product of de service. Configuratiemanagement (CM) is het managen van deze structuur gedurende de levensduur van het product of service. Een configuratie heb je nodig om bij een wijziging van een item te bepalen wat de consequenties zijn, en welke andere items (datasets) daardoor ook wijzigen. Met een goed ingericht CM-systeem zijn de antwoorden op deze vragen altijd te geven en worden chaotische situaties voorkomen. Configuratiemanagement is van belang voor organisaties die producten ontwikkelen en/of services leveren en deze continu (willen) verbeteren. Configuratiemanagement – wijzigen zonder chaos is geschreven vanuit een industrieel perspectief, maar bedoeld voor het management van alle organisaties die continu willen verbeteren, met inbegrip van de overheden. Het boek behandelt CM in breedste zin van het woord. De kernprocessen van CM evenals de implementatie ervan worden uitgebreid belicht. Ook komen thema’s aan de orde waarin CM een rol van betekenis kan spelen, waaronder: compliance, contracten en de Extended Enterprise. Tevens wordt besproken wat CM kan betekenen voor de vakgebieden bouw & constructie, softwareontwikkeling, kennismanagement en maintenance.

The AI Design Thinking Revolution: A Team Handbook (Victoria C. Czerny) 94 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/the-ai-design-thinking-revolution-a-team-handbook-9798223559283
Ontdek door de ogen van Victoria C. Czerny de revolutionaire impact van kunstmatige intelligentie in samenwerking. Dit boek laat op effectieve wijze zien hoe AI en design thinking de werkplek veranderen. Czerny neemt je mee door de spannende wereld van AI in een teamomgeving, met behulp van heldere uitleg en boeiende praktijkvoorbeelden. Als je klaar bent om je blik te verruimen en de toekomst van werk te onderzoeken, is dit boek de ideale metgezel.

Van hightech naar survival (Piet Aarts) 98 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/van-hightech-naar-survival-9789464928365
High-tech gaat alle aspecten van hoe we werken, leven en spelen beïnvloeden. We gaan uitgebreid in op de enorme mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, cyborgs, robotica en blockchain. We kijken ook naar low-tech alternatieven. Low-tech staat symbool voor eenvoud, gebruikersgemak en duurzaamheid. We onderschatten de risico’s van sommige hightech toepassingen. Het is niet de vraag of het mis gaat, maar wanneer en hoe ernstig. We kunnen daarom maar beter goed voorbereid zijn. Wat doen we als de stroom voor langere tijd uitvalt (en dus ook de CV), de winkels niet meer bevoorraad worden, we niet meer kunnen pinnen, geen contant geld meer op kunnen nemen, er geen water meer uit de kraan komt en het internet uitvalt? De interesse voor overleven in de vrije natuur neemt toe. Het is een leuke en gezonde hobby en geeft het gevoel van onafhankelijkheid, hopelijk wordt het geen noodzaak.

Dit wil je écht niet weten (Huib Modderkolk) 288 blz.
https://www.standaardboekhandel.be/p/dit-wil-je-echt-niet-weten-9789463812160
'Ik wil dit eigenlijk niet weten,' krijgt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk regelmatig te horen wanneer hij vertelt over de gevaren van moderne technologie. Diezelfde houding treft hij bij bedrijven en de overheid. Als hij zelf doelwit wordt van een inlichtingenoperatie, ondervindt Modderkolk de gevolgen van die naïeve opstelling. Zijn daaropvolgende onderzoek brengt hem bij mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, stap voor stap laten zien dat internet een magnifiek wapen is. Van Den Haag tot Sint Petersburg en van Eindhoven tot Teheran stuit hij op angstaanjagende verhalen die normaal verborgen blijven. Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden, waarom Nederland een risicovol detectiesysteem verspreidde en hoe ver China wereldwijd is doordrongen in kritieke systemen. Het is oorlog maar niemand die het ziet - een bloedstollende pageturner over de schaduwkanten van de online samenleving.

Homo Futuris: hoe Vlaamse technologie ons leven zal veranderen (Tim Van Steendam, Lieven Scheire, Peter Hinssen) 157 blz.
https://www.standaardboekhandel.be/p/homo-futuris-9789463108003
Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven en de impact ervan zal de komende jaren alleen maar toenemen. Moeten we ons hier zorgen over maken? Neen, want als we deze innovaties op de juiste manier gebruiken, zullen ze ons alleen maar ten goede komen. Wat meer is, Vlaanderen bevindt zich in het middelpunt van deze evolutie. Onze regio behoort tot de wereldtop op het gebied van wetenschappelijke innovatie en daar mogen we zeker trots op zijn. Tim Van Steendam duikt in Homo Futuris in de wonderlijke techwereld van eigen bodem. Aan de hand van gesprekken met diverse belanghebbenden en concrete situaties vertelt hij hoe die elk van onze levens zal beïnvloeden. Van droneboeren, interactieve klaslokalen en inslikbare scanners tot digitale tweelingen met een hondje!

De ruwe diamant (Steven Van Belleghem) 272 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-ruwe-diamant-9789401495455
Hoewel veel bedrijven klantgericht willen zijn, slagen slechts weinigen erin de klant echt tevreden te stellen. De sleutel tot succes is het uitbouwen van een klantgerichte cultuur: een cultuur waar zowel de leiders als de medewerkers van een organisatie zich op elk moment bewust zijn van hun rol tegenover de klant. Binnen klantgerichte organisaties is iedereen zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheden. Als gevolg van dit bewustzijn werken deze bedrijven hard aan het nog verder optimaliseren van hun klantgerichtheid. Om zo hun ‘ruwe diamant’ te polijsten tot een prachtig glanzend juweel. De ruwe diamant laat je in meer dan 100 tips zien hoe je een klantgerichte bedrijfscultuur opbouwt.

De cyber arena (Vincent Naessens) 209 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-cyber-arena-9789464035483
In dit boek schetst Vincent Naessens een beeld van de groeiende digitale dreigingen. Aan de hand van opzienbarende cyberincidenten neemt hij de lezer op sleeptouw in een werkelijkheid van digitale krachtmetingen. Het boek stelt bovendien de mogelijkheden en beperkingen van de huidige technologie op scherp en presenteert belangrijke uitdagingen voor het komende decennium.

Why innovation fails (Joachim De Vos) 289 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/why-innovation-fails-9789401476935
Om succesvol te blijven is het belangrijk dat organisaties bestand zijn tegen de steeds snellere veranderingen en ze die veranderingen liefst ook een stap voor blijven. Het is cruciaal op een juiste manier naar de toekomst te kijken, onzekerheid te omarmen, kansen te benutten en bedreigingen tijdig te herkennen. In dit boek leer je niet alleen in de toekomst te kijken, het toont ook de meest gemaakte fouten en veelvoorkomende valkuilen in een innovatieproces. Bovendien krijg je een beter inzicht in de technologische evolutie van de komende tien jaar en vertaalt het al deze inzichten in een concrete aanpak om toekomst-robuuste, succesvol innoverende bedrijven en organisaties te bouwen.


© SAI 2024 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur