Vier fasen van blockchaintechnologie

flare Emerging Tech & Topics

Gepubliceerd op 2024-05-11 door William Visterin

De perikelen onlangs bij hogeschool Vives bevestigen dat multifactorauthenticatie geen overbodige luxe is. Meer zelfs: een noodzaak. Maar toch gaat het traag. Waar wachten we op? “Het is zowel een motivatie- als een capaciteitskwestie.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in SAI Update 14, het digitaal magazine van SAI. Leden van SAI kunnen het magazine integraal lezen.

In zijn boek Investeren in crypto doet Brecht Van Craen het crypto- en blockchainverhaal uit de doeken. De focus in het boek ligt op investeren in crypto. Daarnaast behandelt Brecht Van Craen in zijn boek ook de technologische basis die bij crypto komt kijken, en dat maakt het werk extra interessant. Zo kun je cryptomunten onderverdelen op basis van de fase van blockchaintechnologie.

1. Blockchain 1.0

Begin 2009 plaatste de anonieme uitvinder (of groep uitvinders) onder de intussen mythische naam Satoshi Nakamoto het bekendste blockchainnetwerk online. De creatie van het eerste blok met transacties op de Bitcoin-blockchain luidde het tijdperk in van blockchain 1.0 of van onafhankelijk digitaal geld. “Blockchain 1.0 staat bijna synoniem voor Bitcoin en vormt de basis voor wat er later zou komen”, stelt Brecht Van Craen.

2. Blockchain 2.0

De grootste uitdaging voor Bitcoin is ironisch genoeg de grote sterkte: de simpliciteit. “Het rudimentaire karakter van de cryptomunt maakt dat het netwerk zeer betrouwbaar en stabiel is, maar tegelijk ook weinig innovatief en flexibel”, aldus Van Craen in zijn boek. “Dat was de reden voor Vitalik Buterin om in 2014 de opkomst van blockchain 2.0 in te luiden met de ICO of Initial Coin Offering van Ethereum. Smart contracts op een onderliggende blockchain die de veiligheid garandeert, zorgen voor een veel bredere waaier aan toepassingen van de technologie.”

Maar het grote aandachtspunt van blockchain 2.0 was de schaalbaarheid. “Door het stijgend aantal gebruikers en tokens op Ethereum, liepen de blokken snel vol met transacties.”

3. Blockchain 3.0

Om hier een antwoord op te bieden, ontstond vervolgens in 2018 de nieuwe generatie schaalbare blockchains en daarmee blockchain 3.0. Verschillende platformen zoals Solana, BNB Chain en Tezos werden ontwikkeld, elk met hun eigen tokens. Bij blockchain 3.0 explodeerde het aantal dapps (decentralized applications), geeft Van Craen aan. “De complexiteit van smart contracts nam toe, waardoor er meer diensten mogelijk werden op een blockchain.” Vooral DeFi (Decentralized Finance, een op blockchain gebaseerd financieel systeem) speelde hier volgens de auteur een grote rol in. “In deze fase ontstonden er nieuwe consensusmechanismen om de schaalbaarheid te verhogen.”

Doordat het ecosysteem hierdoor sterk floreert, ontstaan volgens Van Craen allerlei alternatieve toepassingen. “Blockchain 3.0 maakt NFT’s(non-fungible tokens), de metaverse en DAO’s (decentralized autonomous organization) mogelijk. Het is het stadium van consumentenblockchains. Netwerken die klaar worden gestoomd voor gebruikers met weinig technische kennis”, stelt hij. “Al vormt de capaciteit om miljoenen gebruikers toe te laten – en ook verschillende blockchains onderling te laten communiceren – nog een uitdaging.” Momenteel bevinden we ons, volgens Van Crean, op het einde van blockchain 2.0 en het begin van blockchain 3.0.

4. Blockchain 4.0

Blockchain 4.0 moet in de toekomst een oplossing bieden voor de schaalbaarheid en het gebruiksgemak door alles samen te smelten tot een groot geheel. “Overigens zijn er in dit stadium ook projecten die proberen af te stappen van blockchaintechnologie en experimenteren met andere varianten van DLT (Distributed Ledger Technology). Het bekendste voorbeeld is de DAG-technologie, die staat voor Directed Acyclic Graph. Hierbij worden geen blokken gebruikt, maar valideert elke nieuwe transactie een oude transactie ervoor”, stelt Van Craen.

Het bekendste project dat experimenteert met deze technologie is Hedera Hashgraph (HBAR), een netwerk dat belooft veel sneller, betrouwbaarder en krachtiger te zijn dan eender welke blockchain. “De technologie is ook veel goedkoper om te gebruiken want er zijn geen miners of stakers te belonen.” Al geeft Van Crean toe dat elk nieuwe blockchain beweert om snel en goedkoop te zijn. “De vraag is meer of het goed werkt en gebruikt zal worden in de praktijk.”


Investeren in crypto - Alles om slim te beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten, Brecht Van Craen, Lannoo, 2023, 36 pagina’s, ISBN: 9789401486446


© SAI 2024 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur