SAI Boekenlijst 2023

Gepubliceerd op 2023-12-20 door Marc Vael

De vakantietijd betekent voor velen eindelijk eens tijd om iets grondig te lezen. Mocht u op zoek zijn naar inspiratie, dan raden we volgende boeken aan in deze “SAI-boekentips”. Alle aanbevolen boeken gaan over technologie in al haar facetten.

De boeken zijn verkrijgbaar via De Standaard Boekhandel in papieren versie of in e-boek versie (en je geeft meteen een steuntje aan een lokale boekenwinkel). Doen.

Technologie twijfelt ook (Filip Van den Abeele) 608 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/technologie-twijfelt-ook-9789464014433
Wetenschappelijke vooruitgang en technologische innovaties scheppen steeds meer welzijn en welvaart. Slimme stofzuigers en zelflerende grasmaaiers maken ons leven lichter en leuker. Fitbits en wearables volgen onze gezondheid op, terwijl intelligente pillen de levensverwachting gevoelig kunnen verhogen. Onze smartphone wijst de weg naar het beste restaurant, de kortste route en het spannendste boek. Weldra ontzorgt de zelfrijdende auto ons van stuurloosheid, filefrustratie en de tergende zoektocht naar een parkeerplaats. Artificiële intelligentie springt dan weer bij wanneer ons beperkte brein tekortschiet. En dankzij big data liggen verbluffende doorbraken in de geneeskunde, gezondheidszorg, maar ook op ons werk en in onze vrije tijd binnenkort binnen handbereik. Maar hoe gaan we om met de schaduwzijde? Hoe kan een zelfrijdende auto kiezen tussen het beschermen van zijn passagier of het aanrijden van een voorbijganger? Mag een robot op kinderen passen? Verlossen zelflerende machines ons van saaie jobs of worden ze net een bedreiging op de arbeidsmarkt? En waar ligt de grens tussen big data en big brother? Dit boek stelt deze en andere vragen onverbloemd en met open vizier. Het staat stil bij de ethische dilemma’s van innovatie en laat zien dat ook technologie soms twijfelt.

Je gezicht is nu van ons (Kashmir Hill) 343 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/je-gezicht-is-nu-van-ons-9789493213586
Wat als er een app bestond waarmee iemand op basis van één foto alles over je te weten kan komen? Je adres, je salaris, je zoekgeschiedenis en nog veel meer. Slecht nieuws: die technologie bestaat al. En als we er niks tegen doen, is dit het einde van privacy as we know it. In deze onthutsende non-fictie thriller beschrijft Kashmir Hill hoe één start-up zich heeft ontwikkeld tot de drijvende kracht achter een technologie die onze samenleving kan ontwrichten. Clearview AI heeft tientallen miljarden foto's in haar database (ja, ook van jou) en belooft met een nauwkeurigheid van 99 procent iedereen te kunnen identificeren op basis van slechts één momentopname van een gezicht. Ongereguleerd breidt het de macht van de politie en bedrijven uit tot een angstaanjagend, dystopisch niveau. We kunnen het tij nog keren.

De Facebookfaçade (Frances Haugen) 448 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-facebookfacade-9789401619752
Frances Haugen vertelt het verhaal over haar tijd bij Facebook. Stel je voor: je zit op de eerste rij bij de ontwikkeling van wereld-veranderende technologie, maar het bezorgt je meteen een vreselijk gevoel van onbehagen. Dit is het spectaculaire verhaal van een vrouw die het in haar eentje opnam tegen Meta. Vastbesloten om ons te helpen de controle over onze levens terug te krijgen, geeft Haugen ons glashelder inzicht in de interne processen van het bedrijf dat de wereld in zijn greep heeft. Haugen luidde de klok over Facebook door tienduizenden pagina’s aan documenten te kopiëren en openbaar te maken. Ze getuigde voor het Amerikaanse Congres. De documenten liegen er niet om: Facebook wist dat het algoritme door een onbedoelde aanpassing extremisme beloonde en weigerde deze fout op te lossen. Facebook wist ook dat gebruikers het medium inzetten om geweld, nepnieuws en vrouwenhaat te verspreiden en deed daar niets aan. Maar hoe is het mogelijk dat Haugen de enige was die het aandurfde om hiermee naar buiten te stappen? Voor het eerst worden de duistere cultuur en schimmige praktijken van Facebook aan de kaak gesteld. Tegelijk vertelt dit boek het bijzondere verhaal van een vrouw die haar hele leven lang tegen de stroom invoer en uiteindelijk de wereld veranderde...

De AI revolutie (Maarten Sukel) 256 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-ai-revolutie-9789463823098
Met de komst van de schijnbaar alwetende, vriendelijk pratende app ChatGPT is het voor iedereen onontkoombaar: kunstmatige intelligentie heeft zich de afgelopen jaren in een recordtempo ontwikkeld en we bevinden ons op een historisch kantelpunt. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal kruipt kunstmatige intelligentie het leven binnen. En tech bedrijven beconcurreren elkaar hevig om zo snel mogelijk nog nieuwere vormen op de markt te brengen. Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? Wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze gaan roepen? In een wereld waarin mensen en kunstmatige intelligentie samenleven, is één ding zeker: ze zal er heel anders uitzien dan de wereld van daarvoor. In het fascinerende De AI-revolutie beschrijft Maarten Sukel van binnenuit hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypes versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar AI kan ook bijdragen aan de oplossing voor grootschalige problemen als klimaatverandering, vergrijzing en voedseltekorten. Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw.

Python Programmeren - Een Complete Gids (Christopher Ford) ebook
https://www.standaardboekhandel.be/p/python-programmeren--een-complete-gids-9798223229520
"Python Programmeren - Een Complete Gids" is een uitgebreide bron die beginners en gevorderde programmeurs begeleidt bij het leren en beheersen van de Python-programmeertaal. Deze gids biedt een diepgaande verkenning van de belangrijkste concepten, technieken en toepassingen van Python, waardoor lezers een solide basis kunnen opbouwen en vaardigheden kunnen ontwikkelen om complexe projecten aan te pakken.

Programmeren in C# (Douglas Bell en Mike Parr) 624 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/programmeren-in-c-9789043039628
Programmeren in C# is geschreven in een eenvoudige, directe en heldere stijl. Het begint met een uitleg over hoe objecten gebruikt worden en gaat in op variabelen, toekenning en methoden. Vervolgens wordt het gebruik van objecten uit bibliotheekklassen geïntroduceerd. Daarnaast leer je hoe je zelf klassen kunt schrijven. De grote hoeveelheid afbeeldingen en testvragen die in elk hoofdstuk voorkomt, maakt dit een zeer praktisch boek. Programmeren in C# is met name gericht op eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs, maar is ook geschikt voor iedereen die de programmeertaal zelfstandig wil leren. Nieuw in deze editie is een uitgebreidere behandeling van structs, die veelvuldig gebruikt worden in de ingebouwde klassebibliotheken. Ook is de code in dit boek volledig up-to-date gebracht om recht te doen aan de evolutie van C# door de jaren. Ten slotte zijn alle oefeningen gereviseerd en voorzien van extra toelichtingen die je kunt terugvinden op MyLab. Bij dit boek is de online leeromgeving MyLab beschikbaar, waar je de code van de voorbeelden in het boek kunt vinden, maar ook een extra hoofdstuk over het schrijven van Windows-apps. De bewerking van dit boek voor de Nederlandstalige markt is verzorgd door ir. Kris Hermans, verbonden als lector aan Hogeschool PXL Hasselt.

Virtual reality: Van hype naar realiteit (Carl Boel en Jelle Demanet) 184 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/virtual-reality-9789072201638
VR, AR, MR en XR… ze spreken tot ieders verbeelding. Maar daarnaast eisen deze technologieën steeds sterker hun plaats op in het hier en nu. Steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken VR en extended reality vandaag al op de werkvloer: in de industrie, de gezondheidszorg, bij productontwerp of entertainment, binnen onderwijs en cultuur. Carl Boel en Jelle Demanet wijzen je de weg in deze wereld. Of je nu een bedrijf runt of gewoon nieuwsgierig bent naar de praktische toepassingen van VR, dit boek bundelt voorbeelden uit al deze sectoren en interviews met early adopters over hun struikelstenen, hun huidige toepassingen en – vooral ook – hun toekomstverwachtingen. Zo is dit boek niet alleen een staalkaart met de mogelijkheden van VR, maar bovenal een uitnodiging om er zelf mee aan de slag te gaan.

De kunst van het mensen kennen (David Brooks) 296 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-kunst-van-het-mensen-kennen-9789000391554
Overal om ons heen zijn mensen die zich onzichtbaar voelen, niet gezien, onbegrepen. In dit boek laat Brooks zien hoe we dit kunnen verbeteren door essentiële vragen te stellen. Want als je iemand echt wilt begrijpen, wat voor aandacht geef je diegene dan? Welke gesprekken zou je kunnen voeren? Op welke gedeeltes van zijn of haar verhaal moet je letten? Voor de antwoorden hierop put Brooks uit de psychologie en de neurowetenschap maar ook uit cultuur, geschiedenis en onderwijs. Hij stelt dat er niet alleen kennis en aandacht, maar vooral ook creativiteit nodig is om in iedereen iets bijzonders te zien. De kunst van mensen kennen is voor de lezer die anderen beter wil begrijpen én zelf beter begrepen wil worden. Ontdek hoe fijn het is om anderen echt te zien – en zelf echt gezien te worden.

Chips : Hoe digitale technologie de wereld verbetert (Pieter Van Nuffel en Jan Rabaey) 2024
https://www.standaardboekhandel.be/p/chips-9789401496742
In de jaren '60 vulde een computer een volledige zaal. Vandaag zit een veelvoud van die rekenkracht in apparaatjes die zo klein zijn dat ze kunnen verdwijnen in onze omgeving of in ons lichaam. Dat komt door de verbluffende vooruitgang in chiptechnologie. Van je smartphone of auto tot een slimme pleister of breinimplantaat: zowat alles draait op microchips. Deze zijn niet alleen onmisbaar geworden in de elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken, maar ze vormen ook de basis voor innovatie in tal van opkomende sectoren. Jaarlijks worden 1,15 biljoen chips verscheept of 145 per aardbewoner. Het toenemende strategische belang ervan heeft op het politieke wereldtoneel heel wat in beweging gezet. Wie technologische, economische en geopolitieke ontwikkelingen echt goed wil begrijpen, moet dus snappen welke sleutelrol chiptechnologie speelt. Dit boek biedt de lezer een inzichtelijke kijk in het complexe en sterk vervlochten ecosysteem van de chipindustrie.

Focus: de wereld van ASML : het machtsspel om de meest complexe machine op aarde (Marc Hijink) 320 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/focus-9789463823050
Het is het waardevolste tech bedrijf van Europa. Intel, Samsung, Apple, Tesla: allemaal maken ze gebruik van de chips die worden gemaakt met de apparaten van ASML. Jarenlang opereerde de multinational op de achtergrond, maar door een geopolitieke aardverschuiving is het bedrijf in het middelpunt van de technologieoorlog beland. Zowel Amerika als China wil zichzelf van de beste chips kunnen voorzien, en Europa wil dat ook. Elke supermacht aast op ASML. Hoe wist het bedrijf vanuit Veldhoven zo’n cruciale rol in de chipwereld te veroveren? Marc Hijink volgde ASML jarenlang van binnenuit. Hij sprak intensief en wereldwijd met alle hoofdrolspelers in het ASML-netwerk, van oud-medewerkers, toeleveranciers en chipfabrikanten, tot politici en critici. Het resultaat is een adembenemende, zeer toegankelijk geschreven reis door de tech wereld, van Azië tot Arizona, langs clean rooms en board rooms, tot in de achterkamertjes in Washington aan toe. Naast een bijzonder inside portret van een Nederlands miljardenbedrijf is het een uniek verhaal over industriële innovatie en de wereldwijde strijd om economische en militaire macht. Want wat gaat er werkelijk om in dit geheimzinnige bedrijf, dat zich plotseling in het oog bevindt van de stormachtige wereldpolitiek?

Configuratiemanagement: Wijzigen zonder chaos (Ir. R. Reefman) 354 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/configuratiemanagement-9789491764561
Configuratiemanagement – wijzigen zonder chaos beschrijft hoe je een wijzigingsproces inricht, zodanig dat alle datasets gedurende de gehele lifecycle van het product of de service betrouwbaar blijven. Betrouwbaar houdt in dat alle bij het product en de service betrokken datasets te allen tijde coherent zijn met elkaar. Binnen dit proces kun je wijzigingen zodanig uitvoeren dat het alleen om verbeteringen gaat en dat correctieve acties niet meer nodig zijn. De ruggengraat van het wijzigingsproces is de configuratie. De configuratie is een hiërarchische itemstructuur met datasets en bevat alle informatie over het product of de service. Configuratiemanagement (CM) is het managen van deze structuur gedurende de levensduur van het product of service. Een configuratie heb je nodig om bij een wijziging van een item te bepalen wat de consequenties zijn, en welke andere items (datasets) daardoor ook wijzigen. Met een goed ingericht CM-systeem zijn de antwoorden op deze vragen altijd te geven en worden chaotische situaties voorkomen. Configuratiemanagement is van belang voor organisaties die producten ontwikkelen en/of services leveren en deze continu (willen) verbeteren. Configuratiemanagement – wijzigen zonder chaos is geschreven vanuit een industrieel perspectief, maar bedoeld voor het management van alle organisaties die continu willen verbeteren, met inbegrip van de overheden. Het boek behandelt CM in breedste zin van het woord. De kernprocessen van CM evenals de implementatie ervan worden uitgebreid belicht. Ook komen thema’s aan de orde waarin CM een rol van betekenis kan spelen, waaronder: compliance, contracten en de Extended Enterprise. Tevens wordt besproken wat CM kan betekenen voor de vakgebieden bouw & constructie, softwareontwikkeling, kennismanagement en maintenance.

De toekomst is eindeloos: een open blik op digitalisering (Roland Van der Vorst) 272 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-toekomst-is-eindeloos-9789025911454
Roland van der Vorst heeft een boek geschreven over een filosofische zoektocht naar de gevolgen van digitalisering. Technologie verweeft zich in ons dagelijks leven in een niet bij te houden tempo – en dat wordt in de toekomst alleen maar intenser. Hiermee gepaard gaat angst voor het onbekende, voor controleverlies en afhankelijkheid. Wie zijn wij nog zonder technologie? Van der Vorst neemt ons mee op reis – via de studeerkamer, de stad, het strand, de trein en het bos – en in die context worden de effecten van digitalisering op ons leven en denken concreet. Wat volgt is een unieke literaire leeservaring waarin alle clichés over technologie ontweken worden. Van der Vorst biedt een radicaal nieuw en uiteindelijk hoopvol perspectief op het leven in het digitale tijdperk.

Van hightech naar survival (Piet Aarts) 98 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/van-hightech-naar-survival-9789464928365
High-tech gaat alle aspecten van hoe we werken, leven en spelen beïnvloeden. We gaan uitgebreid in op de enorme mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, cyborgs, robotica en blockchain. We kijken ook naar low-tech alternatieven. Low-tech staat symbool voor eenvoud, gebruikersgemak en duurzaamheid. We onderschatten de risico’s van sommige hightech toepassingen. Het is niet de vraag of het mis gaat, maar wanneer en hoe ernstig. We kunnen daarom maar beter goed voorbereid zijn. Wat doen we als de stroom voor langere tijd uitvalt (en dus ook de CV), de winkels niet meer bevoorraad worden, we niet meer kunnen pinnen, geen contant geld meer op kunnen nemen, er geen water meer uit de kraan komt en het internet uitvalt? De interesse voor overleven in de vrije natuur neemt toe. Het is een leuke en gezonde hobby en geeft het gevoel van onafhankelijkheid, hopelijk wordt het geen noodzaak.


© SAI 2023 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur