SAI Boekenlijst 2022

Gepubliceerd op 2022-11-28 door Marc Vael

De vakantietijd betekent voor velen eindelijk eens tijd om iets grondig te lezen. Mocht u op zoek zijn naar inspiratie, dan raden we volgende boeken aan in deze “SAI-boekentips”. Alle aanbevolen boeken gaan over technologie in al haar facetten.

De boeken zijn verkrijgbaar via De Standaard Boekhandel in papieren versie of in e-boek versie (en je geeft meteen een steuntje aan een lokale boekenwinkel). Doen.

Letters to a new developer (Dan Moore) 215 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/letters-to-a-new-developer-9781484260739
Dit boek is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar softwareontwikkeling als beroepskeuze. Een boek voor ontwikkelaars in spe dus, maar zonder echt volop in de code te duiken. Het boek bevat lessen van bestaande ontwikkelaars, die hun eerder gemaakte fouten delen. Het boek leert je de vaardigheden die je nodig hebt als ontwikkelaar, waaronder hoe je vragen stelt, hoe en wanneer je veelgebruikte hulpmiddelen gebruikt en hoe je met andere teamleden omgaat. Zo zijn soft skills cruciaal voor succes, maar worden die simpelweg nooit aangeleerd of lukraak opgedaan on the job. De aanpak en tips zijn soms ook best verrassend. Van begrijpen wat je in de eerste maand van je baan moet doen, tot kennismaken met ontwikkelaars die eigenlijk niet kunnen programmeren of de valkuilen die je moet vermijden als je helemaal op je eentje aan de slag bent. Elke vaardigheid wordt in de context en vanuit verschillende perspectieven gepresenteerd, zodat je die als beginnende ontwikkelaar snel kunt integreren en op je eigen (nieuwe) carrière kunt toepassen.

De cyber arena (Vincent Naessens) 209 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/de-cyber-arena-9789464035483
In dit boek schetst Vincent Naessens een beeld van de groeiende digitale dreigingen. Aan de hand van opzienbarende cyberincidenten neemt hij de lezer op sleeptouw in een werkelijkheid van digitale krachtmetingen. Het boek stelt bovendien de mogelijkheden en beperkingen van de huidige technologie op scherp en presenteert belangrijke uitdagingen voor het komende decennium.

Why innovation fails (Joachim De Vos) 289 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/why-innovation-fails-9789401476935
Om succesvol te blijven is het belangrijk dat organisaties bestand zijn tegen de steeds snellere veranderingen en ze die veranderingen liefst ook een stap voor blijven. Het is cruciaal op een juiste manier naar de toekomst te kijken, onzekerheid te omarmen, kansen te benutten en bedreigingen tijdig te herkennen. In dit boek leer je niet alleen in de toekomst te kijken, het toont ook de meest gemaakte fouten en veelvoorkomende valkuilen in een innovatieproces. Bovendien krijg je een beter inzicht in de technologische evolutie van de komende tien jaar en vertaalt het al deze inzichten in een concrete aanpak om toekomst-robuuste, succesvol innoverende bedrijven en organisaties te bouwen.

Als de raket niet opgaat (Stijn Ronsse) 228 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/als-de-raket-niet-opgaat-9789463372770
Een perfecte storm van opeenvolgende transities, marktverschuivingen en externe schokken creëert een steeds complexer speelveld voor bedrijven en organisaties. Het besef dat innovatie een belangrijk deel van de oplossing is, leeft wel, maar het blijkt bijzonder moeilijk om woorden om te zetten in daadkracht. Innovatieplannen worden met veel tromgeroffel aangekondigd, maar leiden uiterst zelden tot structurele en continue innovatietrajecten. Waarom? Omdat telkens tegen dezelfde obstakels wordt gebotst. Die obstakels kennen is dan ook een absolute meerwaarde. Om met zoveel mogelijk bedrijven en organisaties daadkrachtiger te leren vernieuwen, beschrijft dit boek 12 belangrijke valkuilen op innovatievlak.

An Ugly Truth (Sheera Frenkel & Cecilia Kang) 352 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/an-ugly-truth-9781408712702
Dit boek geeft een kijkje achter de schermen van hoe het leiderschap bij Facebook de ene beslissing na de andere nam om te groeien tegen elke prijs. Het resultaat is een crisis die miljarden van ons treft. An Ugly Truth behandelt hoe Facebook, terwijl het ons verbindt, ook verkeerd omgaat met gegevens, nepnieuws versterkt en haatzaaiende taal verspreidt. Het is indrukwekkend onderzocht, goed geschreven en geeft een objectief standpunt. Het is niet alleen een sappig boek over de fouten die het leiderschap heeft gemaakt. Dit boek laat zien dat de controverses rond deze techgigant helemaal geen fouten zijn, maar een product van hoe Facebook is gebouwd om te presteren.

Make IT Happen (Len Lemeire, Greet Maes, Els Clarysse) 453 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/make-it-happen-9789463932356
ICT is een essentieel onderdeel van bedrijfsvoering geworden. Haast alle bedrijven worden geconfronteerd met vragen omtrent hun digitale activiteit. Wat is de waarde van data? Waarom moeten we informatie beveiligen? Hoe kunnen we informatie uitwisselen met klanten of partners? Hoe kan internethandel nieuwe inkomsten genereren? Wat zijn de mogelijkheden en valstrikken van cloud-computing? Deze en heel wat andere vragen worden hier beantwoord. Mits het aanreiken van de nodige kennis is een succesvol ICT-beleid voor iedereen mogelijk. In dit werk wisselen theorie en actuele praktijkvoorbeelden elkaar af. Hierdoor kan de lezer op een laagdrempelige manier de wereld van ICT ontdekken en wordt het doel van dit boek bereikt: Make IT happen.

Mens versus Machine (Geertrui Mieke De Ketelaere) 204 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/mens-versus-machine-9789463370912
AI-experte Geertrui Mieke De Ketelaere volgt de ontwikkelingen in deze fascinerende wereld vanop de eerste rij. In dit boek legt ze op toegankelijke en transparante wijze de basisconcepten van artificiële intelligentie uit. Daarbij heeft ze niet alleen aandacht voor de vele kansen die AI biedt, maar wijst ze ook op de risico’s. De Ketelaere neemt de lezer mee voorbij de hype, waardoor je geïnformeerd kunt deelnemen aan dit boeiende debat. Eén waarheid staat daarbij als een paal boven water: AI is vandaag al erg belangrijk, maar wordt voor onze toekomst cruciaal.

Wij zijn Toyota niet (Luc Chalmet) 230 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/wij-zijn-toyota-niet-9789048618194
Dit boek is een reisverhaal naar het land van Lean Agility. Elke leidinggevende van eender welke organisatie vult onderweg zijn rugzak met diepere inzichten en praktische suggesties. Enkele streken die bezocht worden:Lean is niet mean. Failure demand. Overbelasting van medewerkers belet continue verbetering. Kaizen kata en Kaizen coaching kata. Lean e-mail. PDCA-kaartenspel. Kanban Kaizen verbeterborden overal, zelfs thuis. Wendbaarheid (agility) en de Company Mass Index die het niveau van Lean Agility meet in je organisatie..

Het is Oorlog en Niemand Die Het Ziet (Huib Modderkolk) 288 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/het-is-oorlog-maar-niemand-die-het-ziet-9789463811460
Is die “cybersecurity” nu echt iets waar we mee bezig moeten zijn? Welke impact kan het hebben op ons dagelijks leven? Dit boek van Huib Modderkolk haalt voorbeeld na voorbeeld aan met maatschappelijke relevantie om te onderbouwen waarom het waanzinnig is dat we hier niet meer mee bezig zijn.

Zo haal je meer uit je brein (Theo Compernolle) 160 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/zo-haal-je-meer-uit-je-brein-9789401450652
Alles wat je moet weten om je brein beter te doen werken, kort en krachtig samengevat. Omdat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. Moderne technologie zou ons leven makkelijker moeten maken, maar doordat we er fout mee omgaan, krijgen we stress én zijn we minder productief. In dit boek geeft hij je daarom een broodnodige snelcursus in beter breinbeheer. Vijf breinboeien en vijf breinboeibrekers: meer heb je niet nodig om efficiënter, creatiever en stressvrij te werken!

Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem (Rens Van der Vorst) 212 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/waarom-je-altijd-wilt-winnen-van-je-navigatiesysteem-9789047014133
We leven meer dan ooit in een wereld vol digitale technologie. Videovergaderingen. Selfies. Big Data. Sociale media. Emoji. Netflix. Slimme barbies. Bitcoins. Kunstmatige intelligentie. Biotechnologie. Algoritmes. Spotify. Smartphones. Zelfrijdende auto’s. Dickpics. Robots. Zo’n wereld leidt tot allerlei nieuwe vragen. Vragen zoals: Waarom kom ik nooit knappe mensen tegen op Tinder? Wat doet mijn slimme stofzuiger als ik niet thuis ben? Als het product gratis is, ben ik dan het product? Zijn we straks te dom om het klimaatprobleem op te lossen? Is Buienradar wel te vertrouwen? Dit boek geeft antwoord op deze belangrijke vragen. Hilarisch, soms kort door de bocht, soms genuanceerd; soms absurd, soms confronterend; maar altijd vol nieuwe inzichten over de rol van technologie in ons leven.

Data Science Ethics (David Martens) 272 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/data-science-ethics-9780192847270
Data science ethiek gaat over wat goed en fout is bij het bedrijven van data science. Net als elke technologie heeft data science naast positieve ook een aantal negatieve gevolgen: een toename van inbreuk op de privacy, datagedreven discriminatie van gevoelige groepen, en besluitvorming door complexe modellen zonder uitleg. Data Science Ethics gaat in op deze steeds grotere kloof en belicht verschillende concepten en technieken die het begrip bevorderen. Diverse verhalen illustreren het belang en de potentiële impact van data science ethiek, met inbegrip van verhalen over racistische bots, zoekcensuur, overheid backdoors, en gezichtsherkenning. Het boek is doorspekt met gestructureerde oefeningen die hypothetische scenario's en ethische dilemma's voor reflectie die lezers leren hoe ze een evenwicht kunnen vinden tussen de ethische zorgen en het nut van data.

Invloed (Robert Cialdini) 528 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/invloed-9789402708783
Cialdini legt uit waarom mensen ‘ja’ zeggen en hoe je deze inzichten in zowel werk- als privésituaties kunt toepassen. Aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden en de wetenschap erachter leer je hoe je de universele principes van invloed kunt toepassen, zodat je anderen kunt overtuigen en – minstens zo belangrijk – hoe je jezelf kunt verdedigen tegen invloedspogingen van een ander.

Paradijs vogels (Eric Kuisch) 125 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/paradijsvogels-9789047014904
In ‘Paradijsvogels’ legt Eric Kuisch uit waarom leidinggeven aan IT-experten een vak apart is. Hun kennis overstijgt vaak die van de leidinggevende zelf en ze hebben hun eigen unieke blik op bedrijfstargets of projectdoelen. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat deze talentvolle mensen niet op een eiland komen te zitten? Wat kun jij doen zodat zij voldoende gehoord worden en met plezier een belangrijke bijdrage aan het bedrijfssucces leveren? Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de enorm gedreven uitblinkers, die Kuisch paradijsvogels noemt. Uit al zijn ervaring distilleerde hij zeven leiderschapslessen die iedere leidinggevende in een kennisbedrijf ter harte zou moeten nemen, om het waardevolle talent van hun experts optimaal te benutten.

Op weg naar een lean cultuur (Ben Leo) 220 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/op-weg-naar-een-leancultuur-9789463372381
Verandering is al een tijd de nieuwe constante voor bedrijven en organisaties. Heel wat externe factoren zorgden voor disruptie en transformaties, en blijven dat doen. Vandaag kampen diezelfde bedrijven ook intern met heel wat uitdagingen. Hoe zorg je voor betrokken medewerkers? Hoe trek je talent aan en hoe bied je hen purpose? En vooral: hoe doe je dat alles wanneer de druk op meer efficiëntie en betere rendementen enkel toeneemt? De specifieke methodologie en de doordachte implementatie effenden uiteindelijk het pad naar een leancultuur. Het resultaat uit zich in meer rendement, meer betrokkenheid en zingeving bij de medewerkers, en meer waarde voor de klant. Een dergelijke cultuur vormt binnen de veranderende omstandigheden immers een niet te onderschatten competitief voordeel.

Sandword (Andy Greenberg) 368 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/sandworm-9780525564638
A chilling, globe-spanning detective story, Sandworm considers the danger this force poses to our national security and stability. As the Kremlin's role in foreign government manipulation comes into greater focus, Sandworm exposes the realities not just of Russia's global digital offensive, but of an era where warfare ceases to be waged on the battlefield. It reveals how the lines between digital and physical conflict, between wartime and peacetime, have begun to blur--with world-shaking implications.

Cijfers kunnen de wereld redden… maar dan moeten we ze eerst begrijpen (Tim Harford) 343 blz
https://www.standaardboekhandel.be/p/cijfers-kunnen-de-wereld-redden-maar-dan-moeten-we-ze-eerst-begrijpen-9789401479851
Aan de hand van tien simpele vuistregels tracht topeconoom Tim Harford onze datafobie te genezen. Als we de wereld willen begrijpen, komen we namelijk niet ver zonder statistiek. Met empathie en humor loodst dit boek ons langs de vooroordelen die ons gezond verstand teisteren. Het demonstreert wat we kunnen leren van onder andere een meestervervalser, de tabakslobby en de ontstaansgeschiedenis van Viagra.


© SAI 2023 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur