architecture Architecture
Wat heeft Enterprise Architectuur ons opgeleverd?
23-05-2022 13:00 – 14:00
Webinar

Enterprise Architecten hebben zich in de loop van de jaren ontwikkeld: eerder dan het afdwingen van de juiste oplossing naar het adviseren van management toe. Enterprise Architecten zijn effectiever dan in het verleden, maar toch het lijkt erop dat de klanttevredenheid van de stakeholders niet is toegenomen.

Inhoudelijk is er een convergentie naar TOGAF, althans in woorden. Daadwerkelijke implementaties van TOGAF variΓ«ren echter nogal - maar aangezien TOGAF is gebaseerd op best practices, blijkt het toch een waardevol startpunt (en een veel gevraagd certificaat). Bovendien zijn er geen concurrenten meer in de EA-arena.

Waarom is er dan veel kritiek op EA en TOGAF? In het huidige bedrijfsklimaat wordt gesteld dat wendbaarheid het belangrijkste doel is in IT. Dat is misschien waar, maar dan nog kan Enterprise Architectuur nuttig zijn! Als Business Owners / Product Owners hun rol serieus nemen, hebben ze een architect nodig als vertrouweling om de juiste beslissingen te kunnen nemen, om de balans te vinden tussen korte termijn opbrengsten en technichal debt op langere termijn. Een ander punt is, dat TOGAF zich richt zich op Enterprise Architecture en is daarom beperkt in haar uitspraken over Solution Architecture. In de praktijk is het echter een grote uitdaging om ontwikkelaars ertoe te brengen zich aan de EA te houden. De oplossing is dat Enterprise Architects samen moeten werken met Solution Architects en ontwikkelaars in de projecten.

Gelukkig zijn er antwoorden zoals de Project Start Architecture en Architecture Runway, zowel in de klassieke context als in de agile wereld.

In deze lezing spreekt Paul Teeuwen over deze problematiek en haar antwoorden.

Over de spreker

Paul Teeuwen is fellow van het KNVI (Netherlands Computer Society) en was voorzitter van de (toenmalige) werkgroep Enterprise Architecture van het NGI. Hij woont nu in Gent en is ook lid van SAI. Hij was lid van de organisatiecommissies van het LAC in Nederland en van de Enterprise Architecture Conference van IRMUK in Londen. Hij werkt als zelfstandig consultant en geeft nu voornamelijk les in EA en TOGAF.

Bestanden

U kan inloggen om het volledig overzicht van bestanden te raadplegen.

  • πŸ”’ slides.pdf (Enkel voor SAI leden)

Links

U kan inloggen om het volledig overzicht van links te raadplegen.

  • πŸ”’ Opname (Enkel voor SAI leden)
  • πŸ”’ Link naar webinar (Teams) (Enkel voor deelnemers)

Spreker(s)

Paul Teeuwen


EA en TOGAF consultant

Tijdstip

πŸ“… 23-05-2022 13:00 – 14:00

Taal

🌍 Nederlands

Locatie

πŸ“

Online


Dit is een online event


Β© SAI 2023 Alle rechten voorbehouden | Privacy | Contact | Lid Worden | Over SAI | Raad van Bestuur